Om met de deur in huis te vallen: de financiële crisis waarin we al jaren verkeren is onoplosbaar. Dat wil zeggen, er is gelukkig wel degelijk een oplossing, maar in de huidige constructie kan het alleen maar erger worden. Als er al sprake is van economische groei, dan gaat de gewone man daar echt niets van merken.
En het ligt niet aan u, dat is belangrijk. Iedereen doet z’n best. Het ligt aan het geld dat u gedwongen bent te gebruiken: de Euro. Meer specifiek: het ligt aan rente. Het heffen en betalen van rente is volstrekt vanzelfsprekend geworden, maar we moeten er echt heel dringend vanaf.
Ten eerste levert het een mechanisch probleem op. Er is namelijk nooit genoeg geld in omloop om alle schulden af te betalen. In een rentedragende economie is de balans altijd negatief.
Neem de Euro. Iedere Euro die in omloop is, is ooit gecreëerd als lening. Als banken geld uitlenen, creëren ze dat geld namelijk ter plekke.
Iemand leent bijvoorbeeld € 1000,- van de bank. Dat wil dus zeggen, de bank creëert 1000 virtuele Euro’s op zijn rekening. Over een periode wordt de lening terugbetaald en haalt de bank het geld weer uit roulatie. Dit is hoe het werkt en dat is uitstekend, zo hoort geld namelijk in omloop te komen. Als de bank het bij deze simpele boekhoudkundige taak zou houden, zou alles goed gaan.
Het probleem is echter dat er inmiddels rente over de lening verschuldigd is, laten we zeggen 5%. Die € 50,- had de bank niet gecreëerd, dus er is nu meer geld verschuldigd dan er in omloop is. Dit is eigenlijk alleen maar op te lossen door opnieuw geld te lenen. Tegen rente. Enzovoorts.
De rente die op deze manier aan de banken betaald wordt, is in feite geld dat uit de reële economie verdwijnt. Jaarlijks is dat zo’n 95 miljard Euro. Dat geld wordt door rente als het ware uit de economie naar de financiële elite gezogen. Waarmee het mechanische probleem een enorm sociaal probleem geworden is.
Dat geld moet namelijk ergens vandaan komen. Jarenlang kwam het van nieuw gecreëerd geld, omdat de banken graag en veel uitleenden. Maar omdat de geldkraan nu is dichtgedraaid, beginnen we allemaal de gevolgen van rente te voelen. Het moet namelijk bij ons vandaan komen. En daarom moeten we allemaal steeds iets meer en steeds iets goedkoper werken. Daarom gaat onze levensstandaard al jaren hard achteruit. Daarom hebben het midden- en kleinbedrijf en de onderklasse het op het moment zo zwaar te verduren.
De afhankelijkheid van banken kan in deze constructie alleen maar groter worden, ondanks de goede bedoelingen van bijzonder hoogopgeleide mensen, zelfs binnen het bankwezen. Het is eenvoudige wiskunde: door rente wordt de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter. Onomkeerbaar.
We kunnen de armen natuurlijk proberen te helpen. Met schuldhulpverlening. Met voedselbanken. We kunnen daklozen opvangen. We kunnen schenken aan goede doelen. Maar zolang we dat allemaal met Euro’s doen, is het helaas niet meer dan symptoombestrijding.
Gelukkig kunnen we daadwerkelijk iets doen. Volgens ons is het het enige dat we kunnen doen om misschien wel alle problemen tegelijk in de kern aan te pakken en wordt het nog leuk ook.
We kunnen ons eigen, rentevrije geld maken: de Florijn. En met elkaar afspreken dat een Florijn in de winkel gewoon een Euro waard is. En zorgen dat Florijnen rentevrij in omloop komen, door rentevrij krediet. Dan blijven ze namelijk bij ons. Het enige dat daarvoor nodig is, is iemand die netjes de boekhouding bijhoudt. Iemand die zonder winstbejag handel tussen ondernemers wil faciliteren.
Dan maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit wat er met de Euro gebeurt. Gaat het goed, prima. Gaat het verkeerd, en volgens ons is dat dus een kwestie van tijd, dan kunnen wij nog steeds gewoon handel drijven met onze Florijnen. Sterker nog, problemen met de Euro zullen de Florijn alleen maar vooruit helpen.
Dus dat is wat wij doen. Er is chronisch geld tekort, dus maken we extra geld. Dat wil zeggen, we faciliteren dat ondernemers elkaar in een netwerk rentevrij krediet kunnen geven en houden netjes de administratie voor ze bij. Daar vragen we een erg lage vergoeding voor, want we willen echt liever geen winst maken. We willen het allemaal eindelijk eens zien bloeien.
De Florijn is puur een betaalmiddel. Er kan niet mee worden gespeculeerd en er kan geen geld met geld worden verdiend. Simpelweg omdat het rentevrij is. Het is ons eigen geld. Zo worden we langzaam maar zeker onafhankelijk van de banken. En dat is onze enige kans.
Van de politiek hoeven we namelijk niets te verwachten. Sterker nog, het feit dat er in de politiek tot op heden nog geen woord over rente is gesproken en er daarvandaan nog geen enkel voorstel tot een complementaire munt is gekomen, is volgens ons alleszeggend. We zullen het echt zelf moeten doen. En dat kunnen we. We kunnen voortaan met onze portemonnee stemmen.
Open een Florijn-rekening. Zie ook Florijn uitgelegd.