Ja. In de Engelse stad Bristol doen ze het ook. In Zwitserland doen ze het al 80 jaar. Het heeft een Oostenrijks dorpje ooit razendsnel uit een depressie geholpen. Het is een kwestie van wederzijdse afspraken. Je kan gewoon met elkaar afspreken dat één Florijn één Euro waard is, als dat in elke winkel zo is. Dan is het feitelijk hetzelfde als betalen met Euro’s, maar dan leuker. En goedkoper.
Ja. Volgens De Nederlandsche Bank is onze werkwijze niet in strijd met de Wet op het financieel toezicht (Wft). Tegelijkertijd is de Florijn géén wettig betaalmiddel, zoals de Euro. Wij vinden dat zelf een pre, want de definitie van een wettig betaalmiddel is dat je verplicht bent het te accepteren. Acceptatie van Florijn is uiteraard niet verplicht, het is vrijwillig. Niemand dwingt u.
Het grote verschil is rente. In wezen creëren banken geld om daarmee rente te verdienen. Stichting De Florijn creëert geld om handel te faciliteren. Wij voeren slechts de boekhoudkundige taken van een bank uit en vragen daar een kleine vergoeding voor. De Florijn wordt zonder winstoogmerk uitgebaat door de Stichting.
Al het geld wordt gecreëerd als lening. Als banken geld uitlenen, creëren ze dat geld ter plekke. Dat is prima. Zo hoort geld namelijk in omloop te komen. Echter, de verschuldigde rente over een lening creëren banken niet. Er is dus nooit genoeg geld in omloop om alle leningen af te betalen.
Laten we liever zeggen dat Florijn het probleem oplosbaar maakt. Kort door de bocht: er is geld tekort, dus maken we ons eigen geld. Door rentevrij krediet beschikbaar te stellen, creëren we een extra geldstroom (naast de Euro) die handel faciliteert. Dit biedt ondernemers een enorme extra liquiditeit. Bovendien blijft Florijn circuleren binnen het netwerk, in plaats van weg te lekken naar de banken (in de vorm van rente).
Het gehele netwerk. Er is feitelijk niemand die geld uitleent. Het netwerk vertrouwt op de belofte een lening terug te betalen en de stichting houdt slechts de administratie bij. Wij zorgen ervoor dat er niet te veel krediet wordt uitgegeven en dat iedereen zich aan de afspraken houdt, maar wij doen dat om de deelnemers te helpen, niet om aan ze te verdienen. Het krediet komt niet van de stichting en zou zonder de deelnemers niet kunnen bestaan. Vandaar dat iedereen in principe in aanmerking komt voor krediet.
Bedrijven betalen F 10,- per maand deelnamekosten. Overigens krijgen ze die bij ontevredenheid na een jaar terug. Verder verdient de stichting door de werking van het Florijn-wisselkantoor een klein percentage aan de afbetaling van de rentevrije kredieten.
Ondernemers kunnen Florijn die ze niet uit kunnen geven, te koop zetten op het Wisselkantoor. Voor maximaal 0,95 cent. Vraag naar Florijn is gegarandeerd, omdat sowieso iedere maand 1/12e van de uitstaande kredieten moeten worden afgelost, en dat moet goeddeels van het wisselkantoor komen. Maar er zijn ook altijd particulieren die Florijn kopen.
Voor het midden- en kleinbedrijf zijn de voordelen van de extra liquiditeit die de rentevrije kredieten opleveren waarschijnlijk duidelijk. Voor de consument is er echter ook een reden om met Florijn te gaan betalen. Door de werking van het wisselkantoor betaalt een consument namelijk maximaal € 0,95 per Florijn, wat een korting van minimaal 5% op zijn boodschappen oplevert.
Zolang Florijn blijft circuleren in het netwerk, betaalt niemand die. Pas als een ondernemer zijn florijn voor maximaal 95 Eurocent te koop aanbiedt raakt hij ogenschijnlijk minimaal 5% kwijt. Deze florijnen zijn echter met enige zekerheid extra omzet, zo blijkt althans uit ervaringen met letterlijk alle andere complementaire munten. Bovendien is dit ‘verlies’ aftrekbaar, het zijn marketingkosten. Hoe dan ook, de ondernemer wordt door deze constructie aangemoedigd zijn florijnen binnen het netwerk te besteden.
Dat is er niet. Florijn is een simpel ruilmiddel, zonder inflatie of deflatie, altijd voldoende beschikbaar en vooral: zonder rente. De afwezigheid van rente verandert alles. We kunnen het niet genoeg benadrukken.